Tarmo täyttää vuoden

28 04 2012

Tarmolla on vappuna synttärit. Mittariin pyörähtää ensimmäinen vuosirengas. Vauvahan se edelleen on ja on sitä varmaan pitkään. Kaikki ennakkopainajaiset käyttölinjaisen saksanpaimenkoirauroksen kanssa eteentulevista ongelmista ovat ainakin toistaiseksi kokematta. Kaikki on mennyt hyvin, suorastaan loistavasti.

Tarmo on oppinut, että corgien kanssa ei painita – ei vaikka mieli tekisi. Sen leikit ovat niin rajuja, joten leikkiköön ne riehut vain Fyran kanssa. Tarmo osaa käyttäytyä Fyran tavoin liki tilanteessa kuin tilanteessa. Se on ihmisille hyvin avoin ja luottavainen, eikä sitä vastaantulevat koirat juurikaan kiinnosta. Tähän mennessä se on myös tullut kaikkien koirien kanssa toimeen, mutta en minä niin tyhmä ole, että uskoisin tämän ihanuuden jatkuvan iäisyyksiin. Tuleehan siitä nyt sentään miäskoira, vaikka aika kaukana tuo hetki taitaa olla kun tyyppi pissaa vielä kyykäten ja osuu aina etukintuilleen.

On vain muutamia asioita, joissa sillä leikkaa kiinni ja intohuuto alkaa. Yksi on ruoka-aika. Toinen on se, kun joku muu saa sen silmien edessä tehdä jotain Tarmon mielestä kivaa ja Tarmo joutuu odottamaan. Ei – Tarmo ei huuda jos jonkun muun perheen ihminen tekee koiransa kanssa Tarmon nähden jotain mukavaa. Huuto alkaa, jos joku meistä puuhaa jotain kivaa meidän oman koiran kanssa Tarmon joutuessa odottamaan. Siinä meillä on työstettävää. Kolmas äänekäs asia on sen leikkiminen Fyran kanssa. Siinä tosin Fyrakin lienee ihan yhtä syyllinen.

Täällä sisällä Tarmo on ruoka-aikaa lukuunottamatta rauhallinen ja samalla tavalla huomaamaton kuin Fyrakin. Corgien läsnäolo on paljon konkreettisempaa kuin noiden isojen. Huomaamattaan on ilmeisesti antanut pienemmille luvan vouhottaa ja isommilta vaatinut käyttäytymistä ihan eri tavalla. Kai, ehkä, en tiedä…

Tarmo on kasvanut kasvunsa oikein hyvin. Se on nyt kookas energinen koipeliini, jota ei tunnu saavan lihotettua millään. Aina kun luuli ruokamäärän olevan riittävä ja sen toppaavan kylkiin, Tarmo otti kasvupyrähdyksen ja näytti, että lisää evästä – kiitos! Nyt en enää usko sen korkeutta kasvavan, joten sopivan ruokamäärän luulisi nyt löytyvän ja kyljen pyöristyvän. Kaikkiruokainenhan tuo on. Ei ole millekään yliherkkä ja mitään vatsaongelmia ei ole vielä ollut. Kaikki tulee siistissä paketissa läpi olipa se sitten ruokaa tai pihalla polttohävitystä odottavan vanhan koirasohvan täytteitä.

Tarmo ontui hieman ja satunnaisesti (viikon-kaksi) tuossa puolivuotiaana. Ontuminen oli kuitenkin vain mitätöntä keventämistä silloin tällöin ja tavan tallaaja ei olisi tuota siitä edes nähnyt. Ontumisen syy jäi lopulta tutkimatta. Onnahtelu loppuikin eikä ole palannut. Edessähän on nyt viralliset luustokuvat kesän aikana, joten jos ontumisella oli joku vakavampi syy, selvinnee se sitten tuolloin.

Treenaus on keskittynyt lähinnä tottelevaisuuteen ja siinä erityisesti tiettyyn vireeseen ja kontaktiin. Minä en halua sille sellaista mahdottoman vietikästä seuraamista, sillä se ei tokokokeissa välttämättä ole halutuin seuraamisen moodi. Haluan seuraamisen, joka on passeli tokokokeissa ja riittää myös PK-kentillä. Haluan sen näyttävän siistiltä, virkulta ja kuuliaiselta. Tässä mennään nyt:

Kisatavoitteita tottelevaisuuden osalta on jo asetettu. Syksyllä katsellaan joku aikatauluihin sopiva BH-koe ja jos kalentereihin passaa sopivan matkan päässä oleva tokokoekin, niin saa sinnekin minut houkutella.

Agilityn osalta Tarmo on ihan raakile. Se meni talvella putkiin ja muutamia aitoja rimat maassa. Nyt se näytti juoksentelevan Fyran perässä A-estettä ihan itsekseen, joten kun kenttä sulaa, lienee aika aktivoitua perusteiden kanssa. Olen laskeskellut, että vaikka käsi menisi millaiseen pakettiin tahansa, voin ainakin pujottelun laitella alulle ja pysäytyskontaktien perusteet. Joo en, en edes yritä juoksukontakteja Tarmon kanssa. Tarmosta tuskin tulee ketterintä kisakoiraa korkeimpiin luokkiin, mutta mikään ei estä meitä katsomasta mihin saakka rahkeet riittää radalla. Projekti kisakuntoon kaudeksi 2013 alkaa kun kenttä on kunnossa.

Tarmollahan ajettiin viime syksynä pari aika höpöksi mennyttä jälkeä tuossa pellolla. Se kyllä näytti että kirsu tykkää toimia, mutta into oli tuolloin isompi kuin keskittymiskyky. Kohta on kelit kuivaneet sen verran, että T:t (Tapsa & Tarmo) pääsevät jälkihommiin. Siinä lajissa yritän pysyä takavasemmalla. Se on T&T-tiimin ihan oma juttu. Minua itseäni kiinnostaisi viesti vaikka ihan nyt vain tutustumismielessä. En tiedä siitä lajista mitään, mutta silti se kiehtoo.

Uimasillaolot ovat osoitteneet Tarmon tykkäävän vedestä ja olevan voimakas uimari. Noutaminenkin onnistuu loistavasti, joten vepeily voisi olla kiva harrastus… hmmm…? Onkohan Raahessa enää vepeilyporukkaa?

Palkkauksen suhteenhan Tarmo on mitä kiitollisin otus. Se on ahne ja kaikkileluinen, ts. niin lentävät kuin revittävät lelut käyvät loistavasti. Ruuan ja lelujen puutteessa pelkkä riehuminen sen kanssa toimii palkkana. Hommia itse tehdessään se on hiljainen ja niin keskittynyt kuin tuon ikäinen susikoilapoika voi olla. Se kestää toistoja treenitilanteissa loistavasti. Sen motivaatiotaso ei laske, mikäli sitä joutuu huomauttamaan asiasta jonka se jo osaa, mutta joka sillä hetkellä menee jostain syystä riekkumiseksi.

Mä näen Tarmossa paljon Konnaa. Ihan eri rotuisiahan ne ovat, mutta jotain samaa niissä on. Samanlaista ihmemyllyä Tarmosta tuskin tulee, mutta saahan sitä silti noita ominaisuuksia itsekseen ihastella puuhastelun lomassa.

Yllärinä meille tullut koira on osoittautunut yllättävän hyväksi ”hankinnaksi” jonka kanssa ylpeydellä touhuaa. Miukulle ja Tiinalle siis ISO kiitos yllärin järjestämisestä!


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: