Irma-Ittepäinen ja sen kahdeksan sisarusta

5 08 2014

Ne, eli Aunuksen ja Halon pennut, syntyivät perjantaina 1.8. Yöllä klo 1 tuli ensimmäinen maailmaan ja aamulla nro 8 parkaisi ensimmäisen kerran vajaa kymmeneltä. Ennen kolmea viimeisintä Halo piti pidemmän lepotauon, mutta muuten pennut tulivat aika tasaisin väliajoin. Simo-Sinnikäs oli kanavassa melko pitkän aikaa ja luulinkin sitä jo enkelipennuksi, mutta niin vain nälkäinen, hieman jumissa ollut pentu imaisikin minua sormesta merkiksi auttaa se sieltä nopeasti ulos. Kun kaikki kahdeksan oli ulkona, Halo alkoi lepäämään ja tilanne rauhoittui. Minulle jäi kuitenkin sellainen tunne, että tämä ei ollut vielä tässä ja oikeassa olin.

Kohtu voi tuntua käsiin ”pennulta” tyhjennyttyään ja aloitettuaan jälkipoltteet. Sillä kohtumöykyllä ei kuitenkaan ole neljää jalkaa tai päätä, jotka silloin tällöin muljahtaa tunnusteltaessa käsiin. Soitin eläinlääkärille ja sovittiin että tullaan iltapäivällä käymään ultrassa. Näin tehtiinkin ja kolmen maissa ultra todisti saman mitä olin epäillytkin. Yksi pikkukaveri oli vielä sisässä ja ihme kyllä varsin voimakkaasti hengissä. Halo pantiin tippaan ja se sai oksitosiinia ja kalkkia. Apuun hälyytetyt Mirka ja Petra toivat sen kotiin jätetyt pennut lisäämään supistusten tehoa syömisellään. Pesäksi varustettiin autosta löytynyt kevythäkki. Sitten odoteltiin, odoteltiin ja odoteltiin…

10563014_10204675238623736_445140363567172314_n 10915_10204675238303728_5998024881505763913_n

Muutaman kerran Halo läähätti voimakkaammin, mutta siinä se. Tunnin odottelun jälkeen todettiin, että leikkuulle mennään, mutta Raahen klinikka vaihtuisi Siikajoen vastaanottoon, sillä meitä hoidelleen päivystävän eläinlääkäri Nooran omat leikkauksen tykötarpeet olivat siellä. Ultra vahvisti pennun olevan vieläkin hengissä. Meidän pakatessa Halo perheineen autoon ja suunnatessa kohti Siikajokea, eläinlääkäri kävi vielä tekemässä Raahen eteläpuolella yhden toimenpiteen.

10559312_10204677234593634_2087200547_n 10545009_10204677238313727_1569889080_n

Leikkaus alkoi Siikajoella joskus iltasella, oiskohan kello ollut tässä vaiheessa vajaa kuusi. Alkuvalmisteluissa auttamaan ja anestesiaa valvomaan tuli Ellan leikannut eläinlääkäri Katri, jonka työpäivä oli oikeastaan jo päättynyt.  Melko surkuhupaisa tunne oli nähdä jo kolmas kohtu vajaan 2 kk:n sisään. Päätin, että neljättä en ihan heti tahdo nähdä (tahtomisella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä tuurin kanssa).

Kohdun toinen sarvi oli tyhjä, toisessa oli niin iso pennun sisältänyt möykky, että leikkaushaavaa piti hieman isontaa jotta se saadaan sieltä ehjänä ja nätisti ulos. Kun möykky otettiin ulos ja varovasti avattiin, näin heti, että istukka oli jo aika finaalissa ja elottomalta näyttäneeltä pennulta valui piiiiiitkä räkä nokasta. Tuumasin siinä itsekseni, että noinkohan on eläjäksi. Napanuoran katkaisemisen jälkeen sain pennun käsiini ja ennen kuin ehdin parin metrin päässä olevalle pöydälle sitä elvyttämään, se eloton retkale ei enää ollutkaan millään lailla eloton. Se alkoi sätkiä ja kiljua ja teki selväksi kaikille, että elossa ollaan. Piste. Irma-Ittepäinen osoittautui komian kokoseksi brindleksi narttupennuksi ja sillä oli nälkä heti, mielellään välittömästi. Ei vain voitu vielä siinä asiassa auttaa vaikka ulos se autettiinkin.

10589993_10204677242393829_301957327_n 10589063_10204677242993844_140997882_n

Muita pentuja sisässä ei enää ollut ja rauhallisesti nukkunut Halo ommeltiin huolellisesti kiinni. Se sai samanlaiset piilotikit kun Fyra ja Ellakin sai ja siinä oikein porukalla ihailtiin tuon tikkaustavan etuja ja paranemisnopeutta. Halo otettiin pöydältä, laskettiin kevythäkkipesään ja annettiin heräte. Hetken kuluttua Irma-Ittepäinen ja sen kahdeksan sisarusta pääsivät ruokailemaan ja paperihommien jälkeen päästiin kotimatkalle. Joko pääsisi nukkumaan?

Turhapa oli nukkumisen toive. Vaikka hieman tokkurainen ja leikkauksesta kipeäkin Halo hoiti pentuja hienosti, ei sitä silti voi olla heräilemättä pentujen ääniin. Niin luonteeni kovettanut kasvattaja en vieläkään ole, että olisin ne jättänyt valvomatta ja nukkunut väsymystäni toisessa huoneessa. Jos kerran kokee heränneensä hiljaisuuteen ja kerran kellon soittoon, on se merkki siitä että horroksen lisäksi on ehkä jopa nukahtanutkin. Luulen ainakin niin.

IMG_4746

Pennut voivat nyt hyvin. Loppusaldo on 5 urosta ja 4 narttua. Värit ovat brindlen eri sävyjä ja epäilen joukkoon mahtuvan pari trikkiäkin niukoilla merkeillä. Aika näyttää. Päivittäisiä punnituksia hidasti vaakan patterin heikko tilanne. Puntari taarasi kyllä punnintakipon, mutta jokaisen pennun paino on tiiviisti ollut ”Low Batt”. Ne on kuitenkin kasvaneet liki silmissä, joten en ole pitänyt kiirettä uusia patteria ensi tilassa. Tänään kuitenkin patterin vaihdon jälkeen todettiin Mirkan kanssa, että pennut ovat kasvaneet eka päiviensä aikana toistasataa grammaa per möyrijä. Halo hoitaa ne hienosti ja maitoa tulee. Elinvoimaiset pennut myös löytävät itsekseen nisille enemmän kuin tomerasti, mutta kertovat kyllä äänekkäästi jos reitissä on jotain estettä. Tähän tarinointiin minä yleensä aina heräilenkin. Pitäisi varmaan jo vaihtaa omaa nukkumispaikkaa ja palata normaaliin päivärytmiin, mutta minkäs tälle heikkoudelleen olla ihan kaiken varalta vaan huolissaan voi?

Lopuksi on pakko kiittää niitä ihmisiä, joita ilman en olisi viime viikonlopusta selvinnyt. Mirka ja Petra saa erityiskiitokset viikonlopun hässäköinnistä. Jossulan leirintäalueella majailleet Hanna, Esa, Päivi, Saara ja Mikko olivat myös korvaamattomia. Oma perhekin autteli hienosti. Yhteistyö kai se on se voimavara joka pitää homman hallinnassa – vaikka sen orastavan kaaoksenkin! Olen onnekas ihmisistä joita ympärilläni on.

^ Siinä 3 päivän ikäiset pentuset ruokailemassa.


Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: