Ella emonen

16 01 2013

Ella-emonen on edelleen kaikista ennakkoluuloista huolimatta ihan kasassa. Sitä ei myöskään ole pentujen toimesta hävitetty, eivätkä ne pikkusushukkaset pyöritä emoaan millään lailla sydäntäraastavan rajusti. Ella-emosella on homma hanskassa ja hanskat tiukasti tassuissa.

ellalle

Etukäteispelot siitä, että tuollaiset susikoiranpoikaset 3 viikon jälkeen tekee Ellasta nahkasuikaleita, on osoittautuneet NIIN vääriksi kuin olla ja voi. Ella elelee pentujen kanssa yhdessä koko ajan. Se jopa edelleen imettää niitä, vaikka huomenna tulee 6-viikkoa ikämittariin. Ella myös leikkii pörriäisten kanssa yhdessä ja erikseen, mutta ilmoittaa kyllä sitten kun leikki loppuu ja se haluaa omaa rauhaa. Silloin on pikkuhukkaset tassu lipassa ja tottelevat nätisti.

Miian kanssa on mietitty missä se menee pieleen, kun niin monet keskustelupalstat ja sosiaalisen median yhteisöt kauhistelevat Kennelliiton uutta (mielestäni täysin aiheellista) määräystä siitä, ettei emää ja pentuja saa erottaa eri kattojen alle alle 7-viikkoa pentujen syntymästä. Kauhistelijoiden mielestä on emän kiusaamista kun pennut repivät emät likimain riekaleiksi tai emät muuttuvat yhtäkkiä niin kamalan aggreiksi pennuilleen kun ne ovat niin rasittavia riiviöitä. Olisiko yksinkertaisesti syy se, että me ihmiset sotkeennumme asiaan, joka ei meille kuulu. Me yleensä erotamme emää siinä vaiheessa kun pennuilla alkaa hampaita tulla, kun alamme ”sääliä” mammakoiraa. Kun sitten päästämme emän pentujen sekaan, niin tottahan ne riiviöt iskevät mammaikävässään emänsä kimppuun. Näyttää vielä pahemmalta. Emä parka! Erotetaan vielä vähän lisää ja paremmin. Mitä vanhemmaksi pennut tulevat, sen enemmän suojelemme emää pennuilta ja kun pennut emän näkevät, niin sitä hirveämmältä se touhu näyttää. Kyllä – sen täytyy olla ihan kamala sen Kennelliiton uuden määräyksen, tai sitten ei…

Ella on saanut olla pentujen kanssa koko ajan. Ihan jo selkänsä vuoksi, sille ei ole mahdollistettu hyppelyä pentujen luo ja pois. Sen sijasta sille on järjestetty niin isot tilat, että se on voinut halutessaan siirtyä pennuista kauemmaksi. Se on aivan itse hoitanut pentujen vieroituksen ja koulutuksen ja hyvin se on tehtävänsä suorittanut. Se on välillä ihan yhtä lapsellinen kuin pahaisinkin ”kakaroistaan”, mutta tarvittaessa se ilmoittaa ensin nätisti tönimällä haluavansa vähän lisätilaa ja jos se ei tehoa, tulee ärähdys ja sitä sitten totellaan kiltisti. Välillä nukutaan samassa nipussa, välillä erillään. Todeksi se on ainakin osoittanut sen, ettei se emän fyysisestä koosta ollut kiinni, pysyykö pesue hallinnassa vai ei.

Sen seitsemän viikon säännön kauhisteluun on vedetty usein näkökulmaksi se pointti, ettei välttämättä omasta laumasta vierasta narttua voi pitää tuota aikaa siellä oman lauman seassa ilman erikoisjärjestelyitä. Oma mielipiteeni taas tähän näkövinkkeliin on, että sitten ei varmaan kannata edes pennuttaa. Joskus kun se ihan lauman omakin koira voi olla pentujaan kohtaan kovasti suojeleva ja aiheuttaa erikoisjärjestelyjä. Nämä on nyt niitä asioita, että kaikkeen on varauduttava. Tuskin Miiakaan oli varautunut siihen, että yhtäkkiä sinne tulee täysin vieraan lauman ihan erirotuinen koira pentuja hoitamaan ja heille asustamaan, mutta niin vain kävi. Onneksi maalla on mukavaa ja asioilla on tapana järjestyä. Ellakin on ihan turvassa ja kokee olonsa turvalliseksi, vaikkei varmasti koe kuuluvansa Miian laumaan.

Minusta se seitsemän viikon sääntö tulkitaan myös tahallisesti väärin. Eihän kyse ole siitä, että emä on pakko pitää pentujensa kanssa tuon 7 viikkoa samassa tilassa samassa aitauksessa jos emä on jo selvästi pennut vierottanut. Tuo sääntö vain pakottaa meidät sallimaan emälle ja pennuille varmasti sen luonnollisen vierotuksen. Kyllähän jokainen valveutunut kasvattaja sen toki pentueelle ja emälle sallii, mutta valitettavasti säännöt on tapana tehdä siksi, että osa porukasta menee siitä mistä aita on matalin. Kyllä niitä 5 viikkoisilta pennuilta emän maailmalle laittavia (vieroituksen tilasta piittaamattomia) kasvattajia vain on ollut ihan nimikasvattajissakin. Eihän tämä sääntö toki takaa sitä, että emä edelleenkään saa pentunsa luonnollisesti tissittelystä karkottaa. Voidaanhan se emä sulkea vaikka toiseen huoneeseen 24/7 ja noudattaa tällä tuota 7-viikon sääntöä, mutta tuollaiseen toimintaan kykeneville nyt tuskin mikään sääntömuutos auttaisi.

Ella tulee olemaan Laiduntiellä niin kauan kuin pennut tai sen oma tila sitä vaatii. Niin kauan kun se tahtoo pentuja tissitellä, se sitä saa tehdä. Kyllä se itse sitten kertoo kun tämä sen viimeinen äitiys on ohi. Tokihan sitä täällä on ikävä ja sen kotiintuloa ajatellen on tehty jo valmistelujakin, mutta kaikkein tärkeintä on antaa sille ja pennuille mahdollisimman häiriintymätön vierotus. Kyllä Ella osaa. Kyllä pennut tottelee. Kyllä Miia pitää huolen, että kaikki on hallinnassa.

Pentuset on saaneet niskaansa sirut ja niiden isäkoiran selvitys on nyt laitettu alulle. Nämähän olivat kaksoisastutuksen tulosta, joten on hyvin mielenkiintoista nähdä montako Pikku-Tanea ja montako Pikku-Peikkoa siellä on. Pikku-Nanneja ovat kaikki, mutta Laina-lellikki lienee saanut jotain muutakin Ellalta kuin maitoa. Se on nimittäin matalaraajaisempi kuin sisaruksensa. Voiko corgigeenit siirtyä maidossa *LOL* ? Eläinlääkärintarkastuksessa siitä ei onneksi löytynyt mitään myyntiä estävää vikaa, mutta siitä huolimatta se jää Laiduntien laumaan Joona-pojan ikiomaksi ystäväksi.

Miiakin on aloittanut kertomaan pentujen kuulumisia omassa blogissaan: laiduntienlauma.wordpress.com


Toiminnot

Tietoja

3 responses

16 01 2013
Tuija

Ihana juttu <3

17 01 2013
Katri

Asiaa! Estämällä pentujen luonnollisen vieroituksen estetään samalla aika moisen tärkeiden koirantaitojen oppiminen. Niin kuin esimerkiksi ”ei”; kukapa sen taitavammin koirantaimelle opettaisi, kuin sen emo joutuessaan rajaamaan pennun käytöstä, oli syy sitten tissien pureminen tai emon kiusaaminen sen halutessa levätä.
En yhtään ihmettelisi, jos tästä liian varhaisen vieroituksen muodista johtuisi suurin osa meidän koirien arkikäytösongelmista. Kun se turvallinen ”ei” ei ole repertuaarissa, tai ei ole muuten nähty aikuisten koirankieltä riittävästi, vaan 5-viikkoiset pennut ovat saaneet opetella sen ihan keskenään.

17 01 2013
Nina

Tykkään niin kovati seurailla hukkasten ja Ellan matkaa,kiitos sinulle ja Miialle blogipäivityksistä ja kuvista <3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggaajaa tykkää tästä: