Väärä hälyytys

19 04 2012

… onneksi, mutta siitäkin opittiin ja paljon!

Vaasan näyttelyssä päästiin todistamaan miten fiksua väkeä usein keskivertopöljiksi parjatut koiraihmiset loppupelissä ovat. Iltapäivällä noin yhden maissa hallissa tuli palohälyytys ja kaikki toistatuhatta koiraa ja vielä enemmän ihmisiä marssivat ulos räntäsateeseen joustavasti ja ilman ruuhkia. Tämä ei suinkaan ollut järjestäjien erinomaisen evakuointisuunnitelman tulosta. Ei suinkaan! Järjestysmiehet loistivat poissaolollaan. Ilmeisesti he avasivat ovet ja pelastivat sitten itsensä ensimmäisten joukossa. Ymmärrykseni mukaan järjestysmiesten olisi pitänyt ohjata evakuointia, tarkastaa esimerkisi vessat ja varmistua siitä, että Botnia halli varmasti oli tyhjä. Näin ei taidettu tehdä, tosin vaikeapa tuota on todistaakaan mitenkään, kun järjestysmiehiä ei näyttelyväestä mitenkään erottanut. Ne huomioliiviset sedätkin, joita parveili hirvikoirakehän laidalla myöhemmin, olivat kuulemma parkkiohjaajia.

Yksi evakuoinnin onnistumisen edellytys oli varmasti se, että Botnia-halli on todellakin suunniteltu suurtapahtumia varten. Siellä oli tilaa käytävillä ja paljon hätäuloskäyntejä. Kun vertaan tätä tilaisuutta esimerkiksi siihen Tornion ryhmänäyttelyn raviratakatsomoon, siellä evakuointi olisi aiheuttanut kaaoksen, ruuhkan ja paljon kirosanoja. Tilaa oli aivan liian vähän. Nyt opittiin, että niitä pelastusteitä  tarvitaan. Niiden vapaana pitämisestä on ihan turha nurista. Nyt jos koskaan se opittiin.

Olihan tuolla Vaasassa toki hämmästyttäviäkin tapauksia. Osa ei meinannut poistua sitten millään. Kello pirisee ja jengi valuu kaikessa rauhassa pakkaamaan tavaroitaan. Osa miettii viimeiseen saakka onko oikeasti pakko mennä ulos kun koirakin kastuu. Häly pirisee ja halli alkaa olemaan 97% tyhjä. Vasta sitten nämä eniten sokerista olevat havahtuvat, että kai se pakko on sinne ulos haalautua (hoputtamaanhan ei ketään tullut). Kun hälyytys osoittautuu vääräksi (ONNEKSI!), nuristiin sitten, että ihan turhaan piti mennä koirat kastelemaan. Näin… olisihan sitä tietenkin kunnon tulipalon ottanut siitä edestä että koiran selkäturkki piti kastelemaan mennä – vai?

Kun pääsimme valumaan takaisin kehille, tuli melko pian uusi häly. Osa kehistä oli jo jatkanut arvosteluaan ja palohälystä huolimatta kehät pyörivät. Oli ihan pakko videoidakin tätä kummajaista. Okei – toisen hälyn tullen meidänkin sakki seurasi koirat ja kamat valmiina, mitä ympäristö tekee, mutta ulos ei enää lähdetty. Oltiin niin lähellä uloskäyntiä jo muutenkin. Siitä olisi valunut pihalle, mikäli hälyytystä ei olisi ilmoitettu vääräksi.

On kurjaa, että tulee vääriä hälyytyksiä, mutta mielummin niitä kuin tositilanteita ilman asianmukaisia hälyytyksiä ja pelastautumismahdollisuuksia. Minulle tämä kokemus antoi enemmän kuin otti. Olen ollut mukana järjestämässä näyttelyitä vuodesta kivi ja keppi ja nyt konkretisoitui oikeasti se pelastussuunnitelman tekemisen tärkeys. Se ei ole vain paperi jossain mapin pohjalla. Se ON talkooväen kanssa käytävä läpi.

Näytteilleasettajana taas tämä opetti sen, että tavarat on pidettävä näyttelypaikalla niin, että tärkeimmät on helppo napata nopeasti mukaan. Koirien hihnat helposti saatavissa ja koiria on mukana vain sen verran mitä kerralla voi ulos kuskata sillä porukalla joka mukana kulloinkin on. Koiria ei myöskään jätetä missään vaiheessa oman onnensa nojaan, vaan aina niiden välittömässä läheisyydessä on joku, joka voi ne pelastaa, jos muu porukka ohjataan ulos eri hätäuloskäynnistä. Oikein ohjatussa tositilanteessa kun aika huono pullikoida evakuoinnissa vastavirtaan selityksellä ”mun kaverit on tuolla toisessa suunnassa”.

Oman pelastautumissuunnitelman tekeminen voi toki kuulostaa vainoharhaiselta, mutta mitäpä jos oikeasti jotain sattuukin? Silloin se menomatkalla 2 minuuttia vienyt suunnitelman läpikäynti voikin osoittautua kullan arvoiseksi ja pelastaa ihmishenkien lisäksi myös ne koirat.


Itsensä kiltisti evakuoineet: Kaisa, Saana, Puh, Dana ja Marski

 

Mainokset

Toiminnot

Tietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s
%d bloggers like this: